Informace o medu
Včelí produkty jsou zdravé. Především jde o kvalitní med, propolis, včelí mateří kašička, včelí jed, pyl a včelí vosk. Pro svůj obsah stopových prvků a enzymů, včetně mnoha dalších důležitých látek jsou i prevencí pro zdraví či dobrým zdrojem životní energie. Využití jejich pozoruhodných vlastností tak nacházejí obory farmaceutické a kosmetické obory.
Najděte si svého včelaře
Kvalitní včelí med nakupujte především u včelaře ve svém okolí, můžete zde sami vidět úroveň včelařskáho provozu, čistotu a dozvědět se mnoho různých poznatků o včelařství a užití všech včelích produktů.

Proti slabší pylové alergii si obstarejte nepřehřátý včelí med květový u včelaře z oblasti kde žijete. Takový med mívá obsah pylových zrníček které vytváří alergeny. Organismus alergeny dostává jinou formou, tím tak působí jakožto určitá prevence.
Včelaři z okolí Fryštáku

 »  Nabízející včelí produkty

Včelí med přímo od včelaře. Místní včelaři patří dlouhodobě mezi chovatele s dobrou úrovní zdravotního stavu včelstev. To se projevuje i do dobré kvality včelího medu.

baravné značení
Barevné značení matek.

Vyzkoušejte si
Včelí med si můžeme obohatit o různé složky jako například sušené ovoce, léčivé bylinky, sušené mléko, kakao, ovesné vločky nebo oříšky a podobně. Tím si připravíme neobvykle vhodné doplňky pro zdravou výživu.

Jak správně užívat a aplikovat méně známé včelí produkty se častěji dovíte na přednáškách MUDr. Jany Hajduškové, nebo tématicky zaměřeném webu.

Včelí produkty

Co jsou včelí produkty?

Nejrozšířenějším a obecně nejznámějším produktem je med, již méně známé jsou mateří kasička, pyl, propolis, včelí jed a včelí vosk.

Včelí med

Med je velmi chutný a zdravý, svým obsahem minerálních prvků, enzymů, bílkovin, éterických olejů, aromatických látek, (jednoduchých cukrů) = glukózy + fruktózy a také svými antibakteriálními účinky se stává jedinečnou potravinou. Nektar nebo medovici včely zpracovávají a uskladňují v plástech, dále zahušťují, přikrývají voskovými víčky a nechávají dozrát. Druhy květin produkují nektary různého poměru glukózy a fruktózy. Například takový med řepkový, obsahuje více hroznového cukru (glukózy) a tím je jeho krystalizace rychlejší. Naproti tomu u medů z akátu či u medů medovicových převažuje složka cukrů ovocných (fruktózy), a díky tomu nezkrystalizují ani za několik let. Krystalizace medu je jeho přirozená vlastnost a nezhoršuje jeho kvalitu, naopak je důkazem že nebyl tepelně zpracovaný, filtrovaný nebo jinak upravený.

Druhy medů

Rozdělení podle původu

Med květový (pocházející zejména z nektarů různých květů (např. - lipový, javorový, řepkový, akátový). Květové medy mají převážně světlou barvu, jemnou chuť, slabší aroma a vzhledem k vyššímu obsahu hroznového cukru (glukózy) rychleji krystalizují, vyjímkou je med akátový. Obsahují enzymy a pylové zrna různých květů, které jsou zdrojem vitamínů.

Med pastovaný (pochází zejména z medů květových, je připraven řízenou krystalizací, mají světlou barvu, jemnou nestékavou konzistenci, zvláštní příjemnou chuť, a dále již nekrystalizují).

Med medovicový (zvaný med lesní) pochází zejména z výměšků hmyzu, jsou to medy lesní, tmavé barvy, déle vydrží tekuté a mají výraznou chuť a specifickou vůni. Obsahují více minerálních látek a stopových prvků.

Med smíšený - (je směsí ze snůšky nektarového a medovicového původu bez výrazné převahy jednoho druhu). Barvou i chutí vznikají zajimavé kombinace.

Med melecitozní (pochází ze snůšky modřínů a podobných stromů, velmi rychle krystalizuje nedá se vytočit a má želatinovitou konzistenci).

Vlastnosti medů jednodruhových

Zkrystalizovaný med můžeme rozehřát ve vodní lázni při teplotě do 50 °C, vyšší teplota poškozuje enzymy a další láteky. Med skladujeme v uzavřeném skleněném obalu, v suché tmavé místnosti s teplotou do 25 ° C, bez slunečních paprsků.


V lokalitě fryštáckých včelařů převažuje med květový - smíšený z různých květů rostlin, nejedná se tedy o jednodruhový med. Vyjímku může tvořit med z řepky olejky, který je optimální pro výrobu pastového medu. Medovicový med se zde také nachází. Jeho různé směsné varianty s medem květovým a občas i melecitózním, vytváří zajimavé a chuťově rozdílné kompozice dané skladbou místní květeny.

Devatero zaručených rad proč kupovat med přímo od včelaře

Účinky medu: V medu jsou mimo jiné také přepracované enzymy z hltanových žláz včel, a proto je zdravější než běžný cukr. Také obsahuje na rozdíl od cukru vitamíny a minerální látky.

Med pomáhá při:

Přispívá ke zdárnému vývoji dětí vždy a to i před narozením. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce a obsahuje látky tvořící kosti. Posiluje také nervovou soustavu, dobrý spánek, dobrou náladu a paměť.

Další zajímavosti:

Med má pH středně kyselé, vyjádřeno stupnicí asi mezi 3,5-4. Med je hydroskopický, což znamená, že může přijímat vlhkost z okolního prostředí. Med má vysoký obsah cukrů, proto je vhodný pro rychlé doplnění energie, často bývá používaný sportovci jako zdroj energie. Med má protizánětlivé účinky a proto byl už i v minulosti natírán do ran pro rychlé zhojení. Z medu se dá kvašením vyrábět medovina. Vypálená medovina v pálenici se nazývá medovec.

Včelí vosk

vosk je přirozený produkt, vznikající metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včely medonosné, producentem je dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Včely při tvorbě díla doslova potí vosk na tzv. voskových zrcátkách na spodní straně 3.-6. článku (tergit) zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, při zvýšené námaze jimi tryská sekret jako čerstvý vosk. Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg. Včela šupinky sbírá kartáčkem třetího páru nohou a zpracovává kusadly. Vzniká bílá tvarohovitá hmota, působením slin se stává vláčnou za teploty prostředí 33°C až 36°C. Mladušky vosk využívají ke stavbě dokonalého díla - včelího plástu. Ve hmyzí říši jev zcela ojedinělý. Včelí plásty jsou tvořeny šestibokými buňkami, postavenými mírně šikmo nahoru, neexistuje lepšího způsobu využití prostoru. Včelí vosk je vzácný pro svoji náročnost produkce, potřebují až 1.250.000 šupinek na 1 kg vosku. Ke vzniku 1kg vosku včely spotřebují přibližně 5-10kg medu. Nový plást, který matka ještě nezakladla ("panenský"), je téměř bílý, běložlutý, časem vosk tmavne. Vosk obsahuje až 284 různých složek. Nejvýznamnější jsou monoestery a diestery nasycených a nenasycených uhlovodíků, volných mastných kyselin a hydroxypolyesterů. Bod tání nastává při teplotě 65°C, vosk tuhnout přibližně při 63°C, při 25-30°C se stává tvárným (letní teplota v úlu je 35°C). Kolem 0°C je křehký, a jeho povrch je navíc pokryt šedým povlakem ("voskový květ"), který po ohřátí zmizí (nejedná se o plíseň, ale o změnu struktury).

Význam v současnosti:

Mateří kašička

Mateří kašička je výměšek hltanových žláz dělnic mezi 6 až 12 dnem života. Tato mléčně bílá hmota, je podávána dělnicemi především mateřským larvám a matce jako krmná šťáva. Je to jedinný produkt včelstva, jehož složení se mění jen velmi málo. Mezinárodní označení gelée royale [želé roajal] pochází z francouštiny. Je citlivá na světlo, teplotu, vzduch a znehodnocuje ji styk s kovy. Skladována v tmavých zcela zaplněných nádobách při teplotě 0 - 5 °C v čerstvém stavu vydrží přibližně 6 měsíců.
Mateří kašička Při aplikaci je nutno uvážit alergenní účinky mateří kašičky. Podává se "pod jazyk" nebo zevně, je totiž znehodnocována žaludečními štávami. Podávaná současně s antibiotiky ruší jejich nepříznivý vliv na krvetvorbu, při zachování všech původních účinků antibiotik. V dětském věku, těhotenství, alergii na včelí produkty, obezitě, při poruše ledvin a akutní infekci se nedoporučuje. Mateří kašička je opravdový životabudič a je určena především ženám, protože obsahuje látky podobné ženským hormonům. Jejím podáváním se léčí nejvíce ženské problémy.
U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a mírnit s ní spojené bolesti. U starších žen pomáhá účinně snižovat klimakterické projevy. Její velkou předností je i fakt, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy, aniž by bylo zapotřebí vápník doplňovat jinými preparáty pro jeho ukládání. V tradiční čínské medicíně je mateří kašička vysoce uznávána pro svou účinnost při rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních. Význačnou látkou mimo jiné je biopterin - látka, které je připisován účinek na dlouhověkost včelí matky.

Včelí pyl

Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do rousků a ukládají do plástů. Odtud se potom může vyjmout a použít. Včelí pyl obsahuje vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a enzymy. Včelí pyl je takový všelék - zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, pomáhá s hubnutím, posiluje obranyschopnost organismu, má také antibakteriální účinky, Rouskovaný pylzmírňuje projevy alergií a senné rýmy, je osvědčeným prostředkem v léčbě prostaty. Včelí pyl napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosní dutiny a podobných symptomů sezónních alergií. Je vyzkoušené, že pravidelné užívání malých dávek pylu může snížit citlivost nemocného k alergizujícím složkám, podobně jako je tomu u vakcíny. Můžeme si to vysvětlit tím, že imunitní systém těla pravidelným kontaktem malých dávek pylu si vytvoří protilátky.

Pyl sbírají včelky na prašnicích květů, což jsou samčí pohlavní žlázy rostlin, takže není divu, že obsahuje látky podobné mužským pohlavním hormonům. Toho lze tedy využít hlavně v léčbě prostaty u mužů. Ve vyšším věku totiž klesá hladina mužských hormonů, což se nelíbí prostatě, takže následkem toho začne tvrdnout a utiskovat močovou trubici. Někteří lidé mohou být na včelí pyl alergičtí, proto by se vždy mělo začínat s užíváním malých dávek, podle nichž se snadno zjistí případná alergická reakce. Jako například zarudnutí, sípavý kašel, dušnost, vyrážka, kopřivka, bolest hlavy. Pokud se některý z uvedených příznaků vyskytne, okamžitě je nutné přestat pyl nebo jiný včelí produkt užívat.

Propolis

Propolis je pryskyřičná substance žlutohnědé, červenohnědé nebo zelenohnědé barvy, kterou včely sbírají z různých rostlinných zdrojů a používají ji v úle k desinfekčním účelům, k tmelení trhlin a nežádoucích otvorů adt. Na webu jsou léčebné vlastnosti propolisu dobře popsány. Po třech týdnech užívání si dejte týdenní přestávku. Dlouhodobá a nepřerušovaná léčba by vám mohla uškodit. Všechny neduhy by se měly po třech týdnech zlepšit, pokud tomu tak není, vydejte se jinou cestou v léčbě.

Propolisová tinktura

Tinktura je nejběznější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Je nutné upozornit, že na propolis se může vyskytnout u některých lidí alergie. Doporučuje se předem potřít jemnou kůži vnitřního zápěstí tinkturou a počkat několik hodin, jestli se objeví alergická reakce.

Postup přípravy:

Propolisový prášek 30-40 g smíchat se 70 ml. 90 - 96% alkoholu. Nechat minimálně 14 dnů na temném místě, a promíchat 3-6 krát za den. To je důležité, 45% líh nestačí pro dostatečné rozpuštění všech prospěšných látek.
Po dvou týdnech (čím déle tím lépe) roztok přefiltrujeme a uložíme do zelené nebo tmavě hnědé láhve do chladu, sucha a temna.
Toto je takzvaná "mateří propolisová tinktura" okolo 20-30%, kterou můžeme dále ředit dle potřeby.

Včelí jed

Včelí jed (apitoxin) je sekret jedových žláz včel. Tímto jedem paralyzuje v případě potřeby své nepřátele. Apitoxin je nažloutlá hustá tekutina kyselé reakce. Má silný, štiplavý zápach. Je hořká a pálivá. Někteří lidé jsou silně alergičtí na včelí bodnutí a musejí v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Při bodnutí včela zanechá v nístě vpichu spolu s žihadlem i jedový váček, včela pak zahyne. Žihadlo je možné co nejrychleji odstranit seškrábnutím nehtem, aby se obsah jedového váčku nedostal do rány, předejdeme tak většímu otoku.

Včelí jed je vysoce účinným léčivým prostředkem při různých typech revmatismu, při lumboischiatickém syndromu, při vertebrogenním syndromu, při neuralgiích, při zánětu pohrudnice a při některých kožních chorobách.

Bodnutí zdravého dospělého člověka vyvolává nejčastěji jen mírnou reakci ve formě zčervenání, otoku a pocitu pálení. Velké množství bodnutí (100 - 200) způsobuje těžkou intoxikaci organismu, jejímž charakteristickým příznakem je silné narušení činnosti srdce a cév. Nejcitlivější na tento jed jsou děti, starší lidé, ženy a též osoby, které mají sklony k alergickým onemocněním.

Uvidíte-li v přírodě roj zavolejte raději včelaře který provede patřičné opatření. Pokud Vás zaujme včelín, nebo volně umístěné úly, pozorujte včely raději z větší vzdálenosti mimo dráhu jejich letu.


Výsledky soutěže oceněné medy Perlou Zlínska 2011